Ha néhány a legjobb beltéri növények közül már átvették az irányítást az otthonodban, mintha könyvespolcokon, asztalokon és konyhapultra helyezett növények követnék egymást, nem vagy egyedül. Az élénkzöld flóra értékesítése az elmúlt évek során jelentősen megnőtt, mivel sokan több időt töltenek otthon, és népszerűvé váltak olyan platformokon, mint a TikTok és az Instagram, ahol több mint 9 millió bejegyzés van címkézve a #HousePlants hashtaggel. Míg a zöld növények felüdíthetik a teret és biztosan aranyosan néznek ki, a szakértők úgy vélik, hogy a beltéri növények jó hatással lehetnek az egészségedre is.

A naturopátiás orvosok régóta beépítették a növényi gyógyászatot a gyakorlatukba, és általában a növények közelsége „teljes személy pozitív hatást” kínál – mondja Amy Rothenberg, N.D., egy naturopátiás orvos és a Massachusetts-i Naturopátiás Orvosok Társaságának elnöke.

„Amikor a teljes személyről beszélünk, azt értjük alatta a test, az érzelmek és a szellem gondozását is; a növények minden egyes területet érintenek”, magyarázza Rothenberg. A növények javítják a levegő minőségét, szépséget hoznak otthonodba, és javítják az érzelmi és szellemi jólétet, lehetőséget adva arra, hogy gondoskodj valamiről. A hálószobádban lévő növények javíthatják az alvásminőséget, míg a zöld növények a konyhában fel tudják dobni a teret, ha nincs ablak.

Bár bármelyik növény jó a léleknek, és előnyös lehet a mentális egészség és az érzelmi jólét szempontjából, itt vannak a szakértők legjobb választásai.

Milyen növények a legjobbak az egészséged szempontjából? A legegészségesebb beltéri növény az, amelyik illeszkedik a személyes stílusodhoz, valamint a mindennapi időbeosztásodhoz és rutinodhoz – mondja Alex Cromer, LPC, a Thriveworks engedéllyel rendelkező szakértői mentálhigiénés tanácsadója Virginia Richmondban. És ne aggódj túl sokat, ha nincs zöld hüvelykujjad! A legjobb növények közül sok könnyen gondozható, így élvezheted a jelenlétüket és élvezheted az egészségügyi jutalmakat.

1 Pók növény

A póknövények, vagy Chlorophytum comosum, rendkívül könnyen nőnek, nem igényelnek állandó figyelmet, és alig kell rájuk időt szánnod. A növények keskeny levelekkel rendelkeznek, és a nevüket a „hosszú csüngő száron termelt apró növénykék” kapták, amelyek távolról nézve kissé pókokra emlékeztetnek, az Wisconsin-Madison Egyetem Kiterjesztési Divíziója szerint.

A póknövényekről ismert, hogy tisztítják a környező levegőt. A NASA kutatása során több házelnövény leveleit, talaját, gyökerét és mikroorganizmusait vizsgálták, és azt találták, hogy a növények természetes légszűrőként is működhetnek a szennyező anyagok csökkentésére. A tanulmány szerint a póknövények 95% -át eltávolították a toxikus formaldehidből egy zárt Plexiglas tartályban egy 24 órás időszak alatt.

2 Béke liliom

A „béke liliom” név kétségtelenül nyugalmat sugall. Ezek a tartós növények szintén „virágoznak és esztétikailag vonzóak”, és hosszú távon előnyös lehetnek az egészséged számára – magyarázza Trevor Cates, N.D, egy naturopátiás orvos Park Cityben, Utah-ban, és a Clean Skin From Within című könyv szerzője. A 2022-ben az Applied Sciences-ben megjelent tanulmány szerint a béke liliomnak levegőtisztító tulajdonságai vannak, és segít eltávolítani a szén-dioxidot és a szerves vegyületeket (VOC-kat) a levegőből.

A béke liliom sokáig élhet, és folyamatosan termel széles fehér virágokat, amelyek hasonlítanak a fehér béke zászlójára, a MiracleGro által közzétett anyagok szerint. Könnyen gondozhatók és nem igényelnek sok fényt, így ideálisak árnyékos helyekre. Csak tartsd távol a háziállatoktól és a kisgyermekektől, mivel hányást vagy nyelvdagadást okozhatnak, ha lenyelik őket.

3 Gumifa

A gumifa növények, amelyeket gumifáknak vagy Ficus elastica néven is ismernek, remek beltéri növények. Általában könnyen gondozhatók, és csak hetente vagy még ritkábban kell öntözni őket a The Sill által megosztott anyagok szerint. A kutatások azt mutatják, hogy a gumifának levegőtisztító tulajdonságai vannak. Csak győződj meg róla, hogy tartsd távol háziállataidtól és kisgyermekektől, mivel ismert, hogy nagyon mérgezőek, ha lenyelik.

4 Elefántfül növények

Ha több időt szeretnél tölteni a növényeiddel, Cromer ajánlja az elefántfül növényeket. Ezek a trópusi, évelő növények nagy, szív alakú leveleikkel azonnal felismerhetők. Ragyogó fényre és rendszeres öntözésre van szükségük a talaj nedves tartásához, és nagyok lehetnek, tehát extra helyre lehet szükségük. Néhány fajtát az ehető keményítős gumóik miatt termesztenek, amelyek táplálkozási alapok a bizonyos trópusi régiókban. Gyógyszeresen a leveleket rovarcsípések kezelésére használták.

5 Kígyó növények

A hosszú ideje „anyósnyelv”-ként ismert kígyó növények, vagy Sansevieria trifasciata, magas függőlegesen növő leveleket mutatnak be. Dekoratívak és rendkívül alacsony karbantartásúak. A növényeket csak akkor kell öntözni, amikor a talaj száraz, bármilyen fényben nőnek, és általában „a hanyagságon növekednek”, a HGTV szakértői szerint. A kígyó növényt ugyanazon a széles körű NASA tanulmányban is vizsgálták, amely a beltéri növényeket érintette, és bizonyítottan eltávolította az idő múlásával a toxinokat a levegőből.