Indulásunk óta számos órát dolgoztunk azon, hogy megtaláljuk a legjobb eszközöket, amelyek segítenek bárkinek lehűlni. Riportok készítése, tesztelés és általános élettapasztalat által rengeteg információt is összegyűjtöttünk arról, hogyan lehet ezt a felszerelést jobban működésre bírni. Legyen szó arról, hogy nem tudja, hol kezdje, vagy szeretné hatékonyságát javítani meglévő kialakításának, mi itt vagyunk, hogy segítsünk.

Légkondicionálás

Ez talán nyilvánvaló, de az első lépés a nyári meleg elleni küzdelemben a légkondicionálás. Nincs pótolható módja. Nem csak azért, mert a légkondicionálás az egyetlen módja annak, hogy valóban csökkentsük a belső levegő hőmérsékletét, hanem azért is, mert a légkondicionálás párolgásgátló hatása javítja a test természetes hűtési rendszerének hatékonyságát, azaz a verejtékezést.

A magas páratartalmú levegő megnehezíti a izzadás párolgását, ezért a nyár párás napjainak melegebbnek érzik. A hőindex nevű fogalom ezt kvantifikálja. Például egy 32 fokos nap, 85 százalékos páratartalommal, 43 fokos hőindexet eredményez. A légkondicionálás működése a hőt és a nedvességet is eltávolítja a beltéri levegőből, csökkentve a ház hőindexét.

Ha nincs központi légkondicionálása, de ablakai dupla szárnyúak – azaz felfelé és lefelé tolhatóak -, a helyzet az ablakon át üzemelő légkondicionáló készülékekkel kezdődik. Útmutatónkban ajánlásokat talál különféle igényekhez (pl. extra csendes egységek a hálószobához, vagy olyan egységek, amelyek lehetővé teszik az ablak továbbra is nyitását és zárását), valamint olyanoknak, akiknek szárnyas ablakai (amelyek úgy nyílnak, mint egy ajtó) vagy tolóablakai (amelyek vízszintes sínre tolhatóak és zárhatóak).

Továbbá teszteltünk hordozható légkondicionálókat is, amelyek a szobában helyezkednek el és a hőt egy rugalmas csőn keresztül vezetik ki. Kevesebb hatékonyságúak és drágábbak (és nem beszélve a terjedelmükről) a helyi légkondicionálóknál, így nem az első ajánlásunk. De olyan helyzetek vannak (a pincében lévő helyiségek gyakoriak, valamint a Nyugati Parton olyan otthonok, amelyekben nincsenek dupla szárnyú ablakok), ahol ők az egyetlen olyan típusú légkondicionálók, amelyek működhetnek.

Ha saját otthonáé a tulajdon és még nincs központi fűtése és légkondicionálása, érdekelheti egy másféle állandó légkondicionáló telepítése. A szóban forgó cső nélküli vagy mini szétválasztó légkondicionálók olyan hatékonyak lehetnek, mint a központi fűtési és hűtési rendszerek, de sokkal könnyebben beépíthetők egy meglévő otthonba, mivel nem igénylik a légcsatorna telepítését. Ehelyett a beltéri ventilátor egységeket használják a ház levegőjének keringetésére. Ezeket a falakon keresztül egy kültéri kompresszorhoz vezetik, amely a hűtési feladatokat végzi. Ez egy elegáns megoldás, de korlátai vannak. Persze szüksége van kültéri térre a kompresszor számára, és néhány lyukat kell fúrnia a falakon. Ez azt jelenti, hogy a mini szétválasztók gyakran nem választás az apartman lakóknak vagy ház bérlőknek.

Végül, ha van központi légkondicionálása, nézze meg útmutatónkat a kazánok és légkondicionáló szűrőire. Valószínűleg cserére szorul. És ha ablakos vagy hordozható egységének van mosható szűrője, valószínűleg meg kell tisztítani őket.

Szobai ventilátorok, mennyezeti ventilátorok és ablakos ventilátorok

A ventilátorok nem hűtik a levegőt, de általában hűvösebbnek érezheti magát azzal, hogy szellőt teremtenek, ami segít a verejték gyorsabban párologni testéről. Segíthetnek a kondicionált levegő elosztásában otthonának különböző részei között – különösen hasznos, ha nincsenek ablakos helyiségei vagy olyan helyiségek, amelyek rosszul keringnek, még központi HVAC rendszerrel is. Egy szobai ventilátor a legváltozatosabb típus, mivel nem igényel telepítést, könnyen mozgatható otthonában, és a szellőt pontosan oda irányíthatja, ahol szeretné. Útmutatónkban megbízható és hatékony modelleket találtunk; valójában a legjobb választásunk kifejezetten olyan tervezésű, hogy forgatja a szobában a levegőt, nem csak időnként fújja rá. Ha van egy régi szobai ventilátor, amely porral takarózott be, akkor mutatjuk, hogyan tisztítsa meg, hogy jobban működjön (bízzon bennünk, ez érezhető változást hoz).

Egy mennyezeti ventilátor bonyolultabb telepítés, mint egy szobai ventilátor, de nem igényel padlóteret, a megfelelő kapcsolók sokkal több lehetőséget nyújthatnak a sebesség és a vezérlés terén, és sokkal több esztétikai lehetőség is van. Számtalan mennyezeti ventilátor modell tökéletesen alkalmas; A Wirecutter’s Harry Sawyers több alkalommal telepített egy adott Westinghouse modellt (és Lutron kapcsolót), és azt a ventilátor- és lámpakombinációt ajánlja mindenkinek, aki új mennyezeti ventilátort szeretne hozzáadni.

Végül az ablakos ventilátor hasznos lehet, hogy friss levegőt hozzon egy eldugott helyiségbe, és kihúzza a meleg levegőt, és a kettős pengés választásunk lehetővé teszi mindkettőt egyidejűleg. De ellentétben az első két ventilátor opcióval, az ablakos ventilátor nyitott ablakot igényel, tehát nem hatékony a légkondicionálással együtt használni.

Könnyű lepedők és takarók

A Wirecutter útmutatójában a legjobb lepedőket a meleg alvóknak ajánljuk, percale-t ajánlunk, egy kicsit szárazabb, szellősebb pamutszövettel, mint a selyem és flanel, a másik közönséges pamutszövet. Egész évben kellemesek, de nyáron ideálisak. A lenvászon lepedő még lélegzőbb, mint a pamut percale, és mindkettőből választékos áron van kínálatunk. A könnyű takarókhoz külön Wirecutter útmutatóban a Riley Textured Cotton Coverlet ajánlott.

Ablakárnyékok vagy függönyök

Bármelyik árnyék vagy függöny korlátozhatja a napfény és a hő beáramlását az ablakokon keresztül otthonába. Több választékot kínálunk sötétítő lehetőségekkel az útmutatóinkban a sötétítő árnyékokról és az útmutatóinkban a sötétítő függönyökről. A Select Blinds, a sötétítő árnyékok útmutatójánkban szereplő választott, celluláris árnyékoló, amely jelentősen csökkenti a napenergiát a belső térbe, sötétítő opciókkal és fényáteresztő árnyékokkal, amelyek engedik át a fényt, de biztosítják a magánszférát.

A másik ablakárnyékolási lehetőség a napelemes fólia. Ez egy műanyag lap, amelyet az ablakon átjutó infravörös (hő) és UV fény jelentős részét elhárítja, csökkentve a beltéri hőmérsékletet és segítve a szőnyegek és kárpitozás elhalványulásának megelőzését. Az alapvető típusú napelemes fólia (festett/metallizált) olcsó, körülbelül 20-40 dollárba kerül tekercsenként, de hátránya az, hogy részleges tükröző hatást hozhat létre a beltéren, csökkentve a külvilág látásának képességét.

Nem készítettünk napelemes fólia útmutatót, és nem tudunk konkrét modellt ajánlani, de a filmek jelentős gyártójaként az 3M jó ismertetőt ad a rendelkezésre álló változatokról. Többféle lehetőséget is találhat olyan helyeken, mint az Amazon és a Home Depot, bár először érdemes lehet a 3M útmutatójával vagy egy szakemberrel konzultálni.

Zárjuk be a réseket a vezetékek és légcsatornák körül

Sok olyan kevésbé nyilvánvaló hely van, ahol a levegő, a hő és a nedvesség átjuthat a falakon keresztül: kültéri tűzhely és szárító légnyílások, vízellátási és lefolyó csövek, és még az HVAC csatornázás is lehetővé teszi a hideg levegő szökését vagy a meleg levegő belépését. A szilikon, a alumíniumfólia szalag és a habfúvóka (például a Great Stuff) használhatók ezeknek a réseknek a lezárására, csökkentve a hideg levegő mennyiségét, amely szivárog otthonából. Egy megjegyzés a habfúvókához – hatékony, de kibővíthető hab, amely sárga golyóvá merevedik, és általában nem néz ki túl jól, így mentse el kevésbé látható területekre, mint például a mosogatószekrény alá.

Ha tovább akar menni, néhány gyakoriabb nagyobb munka közé tartozik az üveggyapot hozzáadása a padlóra a padláson, tetővonalas szellőzők hozzáadása a csúcsos tetők bizonyos típusú padlásain, a napsugárzást csökkentő tetőfedő anyagok megfontolása a napenergia csökkentésére, vagy egy sugárzó gát hozzáadása a tető alá. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma azt javasolja, hogy új tetőtéri padlószigetelést adjon hozzá a R-30 ekvivalenséhez (az szigetelő hatékonyságának mértéke, ami kb. 25-33 cm laza vagy lemezes szigetelést jelent). Ablakok és ajtók köré is ajánlja a szilikonozást.

Végül, az Energiaügyi Minisztérium gyakran azt javasolja, hogy vizsgálja meg a helyi közszolgáltató hatékonysági programjait és visszatérítéseit, amelyek csökkenthetik bizonyos fejlesztések költségeit; egyetértünk, hogy érdemes ezt megvizsgálni.

Az összes szigetelés és zárás hátránya az, hogy az idő múlásával a levegő kissé fülledtnek és pangóknak tűnhet. Ha ez a helyzet otthonában, próbáljon meg egy légtisztítót hozzáadni a frissesség megőrzéséhez.

Mindenkinek, aki túl akar lépni a itt adott tanácsokon: a Wirecutter írója és hosszú évekig otthont építő Doug Mahoney elkötelezett híve az Insulate and Weatherize könyvnek, Bruce Harley átfogó nézetének arról, hogy egy otthont hogyan lehet szorosan lezárni a maximális hatékonyság érdekében. A Green Building Advisor-hoz is fordultunk előrehaladott kérdéseinkkel kapcsolatban az izolálásról és az időjárásállóságról, valamint az útmutatókhoz az This Old House, Journal of Light Construction, Fine Homebuilding és mások. Kérjük, ossza meg azokat a további tippeket, amelyeket kihagytunk, és maradjon hűvös!