A fém tetők rendkívül tartósak, de a vihar okozta károk, a rozsda vagy a fém kitágulása és összehúzódása miatt időnként szükségessé válhat a javításuk. A leggyakoribb fém tetőjavítások közé tartozik a laza rögzítőelemek kezelése, szivárgások javítása, a rozsda eltávolítása és a tető nagy területeinek javítása – például egy kidőlt fa okozta kár esetén.

Bár a ház tulajdonosai néhány egyszerű fém tetőjavítást önállóan elvégezhetnek, a komolyabb javításokat – például a súlyos viharkárokat – vagy azokat a tetőket, amelyekre veszélyes felmászni, szakember tetőfedőnek kell kezelnie. A fém tetőkre specializálódott szakemberek rendelkeznek a szükséges ismeretekkel és felszereléssel a feladat biztonságos és megfelelő elvégzéséhez. A hajlított varratos tetők javítása is speciális eszközöket, technikákat és biztonsági óvintézkedéseket igényel.

Hogyan tisztítsunk meg egy fém tetőt

Mielőtt kijavíthatnánk egy sérült területet egy fém tetőn – vagy ha csak fel akarjuk frissíteni a tető megjelenését – először ki kell tisztítani egy víz és enyhe mosószer vagy fém tető tisztítószer keverékével. (A barkács- és házfelújítási üzletek olyan tetőtisztítószereket árusítanak, amelyek a fém tetőkön lévő szennyeződéseket és foltokat eltávolítják.) A keverék ereje attól függ, milyen koszos a tető. Az egy rész enyhe mosószer vagy tetőtisztítószer és négy rész víz keveréke jó kiindulópont lehet, de olvassa el a címkén található utasításokat a tetőtisztítószerről, mivel néhány más hígítási arányt igényelhet.

Vigye fel a kevert oldatot egy puha sörtéjű kefével vagy alacsony nyomású permetezővel a tetőre. Hagyja, hogy az oldat néhány percig hatoljon be a tetőbe, hogy fellazítsa a szennyeződést és a törmeléket, majd öblítse le kerti slag vagy nyomásos mosóval. Amikor nyomásos mosót használ fém tető tisztításához, fontos a megfelelő nyomás beállításának használata a tető károsítása elkerülése érdekében. Legtöbb esetben 1000-1200 PSI (négyzetinchben mért font) nyomásbeállítás megfelelő a fém tető tisztításához.

Azonban az pontos nyomásbeállítás a fém típusától és a tető állapotától függ. A puha, finom fém, mint a réz tetőzés, kisebb nyomásbeállítást igényel, mint egy tartósabb fém, mint az acél tetőzés. Kezdje alacsony nyomásbeállítással, és fokozatosan növelje, amíg a nyomás elég erős lesz a tető tisztításához anélkül, hogy megsértené azt. Használjon széles szögű fúvókát, és tartsa körülbelül 18–24 hüvelykre a tető felületétől. Tisztítás után alaposan öblítse le a tetőt tiszta vízzel a maradék mosószer károsításának elkerülése érdekében. Különös figyelmet kell fordítani azokra a területekre, ahol a tisztítóoldat gyűlhetett vagy összegyűlhetett. Laza Fém Tető Rögzítők Javítása Az idő múlásával azok a csavarok, amelyek a fém tetőpaneleket a tetőfedlapra rögzítik (gyakran rétegelt lemez vagy orientált szálakból készült tábla), meglazulhatnak. Ilyenkor a fém panelek szélénél csöröghetnek a szélben, vagy ha elég rögzítő meglazul, a panelek kirepülhetnek. Keressen laza, hajlott vagy hiányzó rögzítőket, és cserélje ki azokat újakkal. Ideális esetben ezt akkor érdemes elvégezni, mielőtt szivárgások vagy egyéb problémák jelentkeznek.

Vizsgálja meg a tetőt: Alaposan ellenőrizze a fém tetőt a hiányzó vagy laza rögzítők miatt. Fordítson figyelmet a tető olyan területeire, ahol a károsodás valószínűbb, például az élek, völgyek és gerincek környékére. Rögzítse a laza rögzítőket: Húzza meg a laza rögzítőket egy csavarhúzó csúcsával egy elektromos fúróban. Vigyázzon, nehogy túlságosan meghúzza, mert ez károsíthatja a fém tetőt vagy szétszakíthatja a rögzítő meneteket. Hiányzó rögzítők cseréje: Ha talál olyan hiányzó rögzítőket, cserélje ki azokat azonos méretű és típusú újakkal, és rögzítse őket szorosan a helyükön. Zárja le a rögzítőket: Vigyen fel tetőszigetelő anyagot az összes rögzítő alapjára, hogy létrehozzon egy vízálló tömítést – ez megakadályozza, hogy a víz beszivárogjon a rögzítőlyukakon keresztül.

Hogyan javítsuk a Fém Tető Rozsdásodását

Keressen rozsdás foltokat vagy más romlás jeleit. Ha talál ilyet:

Távolítsa el a rozsdát a felületről drótkorbáccsal, acélszövettel vagy csiszolópapírral. Törölje le tiszta ronggyal. Vigyen fel egy permetezős rozsda gátlót (a barkácsáruházakban vagy otthonfelújítási központokban kapható), hogy megakadályozza a jövőbeni rozsdásodást. Alapozza meg a felületet egy fém tető alapozóval, követve a gyártó utasításait. Következetesen alkalmazzon fém tető bevonatot vagy fém tetőfestéket a tető színének megfelelően. Széles választékban találhat fém permetfesték színeket egy autóalkatrész üzletben.

Fém Tető Szivárgások Javítása A fém tetők sérült panelek vagy rosszul illeszkedő vízszigetelő vagy varratok miatt szivároghatnak. Egy sérült panelet kipótolni olyasvalaki is megteheti, aki különösen ügyes DIY entuziasta, de valószínűleg a legjobb módja a feladat elvégzésének a megfelelő fém tetőszakember meghívása – így a javítás biztonságos és észrevehetetlen lesz. Íme, hogyan történik:

Azonosítsa a szivárgás forrását. További információért lásd a Hogyan találjuk meg és javítsuk meg a tetőszivárgást. Egy sérült panel kijavításához használjon fémszabászollót a panel sérült részének kivágásához. Vágjon ki egy javítólapot ugyanolyan anyagból. Kenjen fel hőszigetelő tető cementet, amely jobb védelmet nyújt az ultraviola sugarakkal szemben, mint a közönséges aszfalt vagy műanyag tető cement, a lyuk vagy a sérült terület fölé, egy spatula segítségével. Helyezze be a javítólapot a helyére, ágyazza be a tető cementbe. Rögzítse fém tetőcsavarokkal. Tömítse be a széleket és a csavarlyukakat további tető cementtel. Pótolja a korábban említett módon a tetőfestékkel.